BOILED WOOL är benämningen på vår så unika, filtade ull. Sport Loden heter garnet vi använder, detta är ett Blue Sign certifierat garn från Schoeller Bregenz i Österrike. Garnet spinns och färgas i Europa, men ullen kommer ursprungligen ifrån Sydamerika, Argentina och Uruguay.

Vikt variera mellan 425-460gr/m2.

Sport Loden-kvalitén är garanterat mulesingfri.

Vi har utvecklat en somrigare variant där vi blandar Sport Loden-ull med TENCEL®. Vi stickar den pläterat vilket innebär att materialet är dubbelsidigt med TENCEL® mot kroppen och ullen utåt. Ull och TENCEL® i kombination ger en fantastisk känsla och kompletterar varandra väl.

• Ullblandningar med TENCEL® ger ännu bättre fukttransport
• Plaggets passform håller längre.
• Filtade Sport Loden-plagg med TENCEL® på insidan känns mjukare mot huden.
• TENCEL® på insidan ger också en svalare och somrigare känsla

60% sport loden wool 40% TENCEL®,
Weight: approx. 350g/m2.

TENCEL®  från Lenzing Fibers, eller lyocell som den generiska fibern kallas, är ett naturligt material.  TENCEL® tillverkas av cellulosa från snabbväxande träslag, främst eukalyptus som odlas på hållbara skogsplantager i Österrike och dess grannländer. Garnet produceras sedan hos Lenzing i Österrike.

TENCEL® bearbetas i ett slutet system. Det kräver betydligt färre kemikalier än traditionell viskos och nästan 100 procent av kemikalierna återanvänds. Resterande kemikalier renas. Detta miljövänliga och slutna produktionssystem är skälet till att Tencel® tilldelats ”the European Award for the Environment” av EU.

Det finns mycket mer att berätta om denna fantastiska, naturliga fiber. Vill du läsa mer kan vi rekommendera ett besök på Lenzing Fibers hemsida.

MERINOULL – vi använder oss både av fin och extra fin merinoull, en ull som är extra mjuk och som de flesta kan bära direkt emot huden utan problem. Vi köper vårt merinoullsgarn ifrån Italien.

I merinoull jobbar vi nästan uteslutande med vår Ivanhoe-stickning som är en teknisk helmilanostickning med fyrvägsstretch. Det är en balanserad och unik stickning som kräver både bästa råmaterialen och rätt fingerkänsla vid framtagandet.

Vikt, stickning i helmilano: 485gr/m2
Vikt, stickning i halvmilano: 400gr/m2

Underwool – All vår merinoull i vårt lager1 program är 100% Mulesing Free

I vår SUPERGREEN-serie använder vi ett ekologiskt ullgarn som är GOTS-certifierat. GOTS är en internationell certifiering och oberoende av vilket land klädesplagget är tillverkat i är det samma GOTS-märke och samma kriterier som gäller. Global Organic Textile Standard (GOTS) omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan.

LAMMULL är en väldigt mjuk, men också en väldigt skör fiber. Lammullen spinns och färgas av Lanerossi , ett företag i Filivivi gruppen i Italien. Ett företag certifierade med Öko-Tex standard 100.

Vi blandar vår lammull med 20% polyamid för att göra den tåligare, mer formstabil och slitstark. Att försträrka lammullen genom denna mix leder mer långlivade plagg, vilket också är en viktig aspekt när vi pratar om hållbart mode.

Lammullen vi använder är garanterat Mulesing Free och ullen kommer ursprungligen ifrån Argentina.

Nästan alla våra WINDBREAKER-plagg har foder med stretch i plaggets ryggparti för ökad komfort och obegränsad rörlighet. Fodret är utvecklat av FOV i Borås för active-wear och är Öko-Tex certifierat.

Foder med stretch: 93% PA,7% Lycra
Andasegenskap: 50 000 gr/m2/24h
Foder utan stretch: 100% PA
Andasegenskap: 14 000 gr/m2/24h

Till höst/vinter 20-21 kommer vi att börja använda ett mer miljövändligt foder som är tillverkat av återvunna PET-flaskor. Detta som ett steg i att förstärka vår ”gröna” och hållbara fokus. Även denna foderkvalité är utvecklad av FOV, det är Blue Sign-certiferat samt certifierat enligt Öko-Tex standard 100, klass 1.

BOMULLEN vi använder har en fiberlängd på 27-29mm. Garnet spinns och färgas i Portugal.

Vår bomull har en extra hög twist som gör det starkare, mer motståndskraftigt mot pilling och glansigare. Våra bomullsplagg är förkrympta samt tumlade för ökad mjukhet.

Vår flatstickade single jersey väger ca ­­400gr/m2

BOMULL/LIN
Vi jobbar också med en mix av 70% bomull och 30% lin. Bomullen är Öko-Tex certifierad och jämfört med ren bomull får denna en torrare och lite svalare sommarkänsla.

För att tydliggöra vårt svenska arv, den rena designen och en hög kvalitet, så märker vi våra plagg med en svensk flagga. Den har en diskret och smakfull placering, oftast i plaggets sidsöm eller i tröjans nederkant.