Varför ull?

Ull har blivit ett av de trendigaste och mest miljövänliga textilierna på marknaden. Vi arbetar nästan helt uteslutande med ull i våra kollektioner. Ull är ett förnybart och naturligt material, vilket gör det till en av våra mest hållbara materialresurser i världen.

Förutom miljöaspekten har ullen en fantastisk komfort och en funktion som inte går att skapa på konstgjord väg.

DET ULLTIMATA MATERIALET – LITE SNABBFAKTA

  • ULL är ett levande material som anpassar sig och jobbar utifrån din kroppstemperatur samt inre och yttre rådande förhållanden, något som ingen konstgjord fiber lyckas med.
  • När det är varmt absorberar och transporterar ullen bort ånga och värme från kroppen.
  • När det är kallt samlar och bevarar ullen värmen i de millioner luftfickor som ullfibern naturligt är uppbyggd av.
  • ULL är självrenande och luktar inte illa. Keratinet som finns i ullen bryter naturligt ner illaluktande bakterier från huden. Ullen är en fet fiber, med en vattenavvisande fiberyta, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed dålig lukt.
  • ULL kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Ullen producerar värme även då den är fuktig och värmer alltså även i fuktigt tillstånd.
  • ULLENS finlek anges i mikron. Mikrontalet, dvs fibers grovlek i tusendels millimeter används som ett kvalitetskriterium. Fin ull ligger mellan 17-23 mikron. Hur och om man upplever ull som stickig är ju väldigt individuellt, men man brukar säga att komfortgränsen ligger på 28 mikron.

 

Vi jobbar nästan helt uteslutande med ull i våra kollektioner både höst och vår. Vi utvecklar hela tiden nya sticksätt som gör att vi får en bredd i kollektionen när det kommer till grovlek, vikt och uttryck.

Bomullsproduktionen är en katastrof för jordens framtid. I genomsnitt förbrukar varje svensk 10 kg kläder per år. 90% av detta importeras och består mestadels av bomull. Bomullen står för nära hälften av världens textilproduktion. Den konventionella odlingen är en rejäl miljöbov. Kemikalier
som används i produktionen förgiftar både miljö och arbetare. Samtidigt går det åt stora mängder vatten: 20 000 liter för att tillverka 1 kg bomull,
vilket är ungefär en tröja och ett par byxor. (SvD 7.8.2007)

För att tillverka ett par vanliga jeans används 6 600 liter vatten, 0,5 kg kemikalier och 103 olika sorters bekämpningsmedel. (Grön design, Naturskyddsföreningens årsbok 2008)

 

Klicka här för att läsa om Miljö. 


Populära artiklar