Historia Ivanhoebutiken

Hur kom Ivanhoebutiken till?
Produktionen gav ju ett visst överskott och lite andrasortering. För att bli av med det, så packade företagets grundare Martin Göthager bilen 1969 och drog till Kungshamn, där han under sommaren öppnade upp försäljning. Året därpå blev det Öland. Han tog sig helt enkelt till platser med mycket turism, men lyckades sedan vända på kuttingen och få dem att ta sig till Gällstad. Till denna unika miljö där man kunde handla direkt i eller i direkt anslutning till tillverkande fabrik.

Även vänner, bekanta och Gällstá-bor i stort vill gärna komma och handla. För att få lite struktur och ordning på alla shoppingsugna, började man år 1976 hålla torsdagsöppet mellan 16.00-19.00 Att det just blev torsdagar är ingen slump, det var nämligen då som banken i byn höll öppet.
Företaget har sedan början av 80-talet drivits vidare av Martins tre söner Lars -Erik , Ulf och Göran.

Flera av de tillverkande företagen i Gällstad, vilket på den tiden var ganska många, följde snart efter och började också hålla öppet när de såg tillströmningen av folk. Intresset växte och ryktet spred sig att tillverkare i den lilla textilbyn höll öppet för fabriksförsäljning och det började gå buss lass, med i huvudsak shoppingsugna damer, till Gällstad och hela spektaklet fick namnet ”Kärringarallyt” och blev vida känt.

Lager 157 kom sedan till byn och breddade både kundkretsen och öppettiderna och många hakade på och höll nu öppet alla dagar i veckan. Det var här och nu som vi öppnade Ivanhoebutiken, året var 1999 dvs drygt 20 år sedan.

Även om produktionsenheten varit tvungna att flytta till en annan byggnad i Gällstad, så är det ju fortfarande butik i närhet till produktion som gör oss unika idag. Vi är en av väldigt få tillverkande textilföretag i Sverige, ett extremt värdefullt arv och något som är av största vikt för oss att förmedla till kunderna som kommer till butiken idag.

Syskonen Karin, Anders & Anna är nu tredje generationen som driver företaget framåt.